Resepi Nasi Goreng Simple Tapi Sedapppp

Selamat petang...ada yang tak makan tengah hari lagi ke?

Alhamdulillah, tiga-empat hari ni kerap hujankan? Hujan pulak boleh tahan lebat. Sekarang nipun kat Bandar Seri Puyra ni tengah hujan. Bila hujan-hujan ni, sinonim la dengan lapooo...je perut. Tapi nak masaknya malas pulak. Kan best kalau ada orang ting tong pintu, hantar apa-apa juadah. hehe.

Ok, dah dah berangan tu. Zaman sekarang ni payah la sikit nak tunggu orang hantar. Paling kuat pun, kita order orang hantar delivery. Tapi duit la pulak. Ok, jadi petang ni saya nak kongsi resepi nasi goreng malas style..haha..Sebab apa namanya macam tu, sebab senang sangat nak buatnya.

Syarat utama yang perlu ada untuk masak ni ialah GUNA APA YANG ADA dan CONFIDENT IANYA SEDAP. hahaha. 

Bahan-bahan:

Nasi putih (yang sudah dimasak - nasi sejuk pun boleh)
Bawang merah 2-3 ulas (sesuaikan ikut kuantiti nasi la ye)
Bawang putih 2 ulas
Ikan masin yang telah digoreng / ikan bilis / udang kering (lebih kurang segenggam). Saya guna ikan masin..tu yang memang dah sedia digoreng semalam punya. haha.
Cili padi (ikut pedas yang dikehendaki - dalam 3-4 biji)
Sayur (yang sesuai ialah kangkung / buncis / kacang panjang) - sayur lain pun boleh aje..taram je la.
Minyak masak untuk tumis
Garam sebagai perasa

Simple je kan bahan-bahannya


Cara Menyediakannya:

Bawang merah dan bawang putih ditumbuk / kisar. Saya guna lesung batu je sebab sikit. 
Cili padi pun ditumbuk. 
Ikan masin goreng / ikan bilis / udang kering ditumbuk.
Potong sayur ikut suka hati. hehe.

1- Panaskan minyak, agak-agak dalam 3 sudu cukup dah. Jangan terlalu panas sebab kita nak masukkan bahan tumbuk / kisar lepas ni. Kalau panas sangat nanti cepat hangus.
2- Kemudian masukkan bawang, kacau sampai layu sikit. Kemudian masukkan ikan masin / ikan bilis / udang kering..kacau lagi.
3- Masukkan cili padi
4- Masukkan sayur (kacau dan biar layu sikit)
5- Perlahankan sedikit api dan masukkan nasi putih. Masukkan garam agak-agak 2 sudu kecil dulu.kacau rata
6 - Rasa la sikit nasi goreng tu..kalau kurang masin boleh tambah garam dan kacau lagi sampai rata. Kena rata nanti masinnya bertompok. Saya tak boleh bagi sukatan garam yang tepat sebab kemasinan ikan masin / bilis / udang kering berbeza. Jadi kena agak-agak sendiri la.

Siap, dan sangat sedap dimakan panas-panas sewaktu hujan.


Ni saya padankan dengan limau ais...sedaaap.

Anak saya Sofiy umur 8 tahun pun kata sedap. Bertambah-tambah. Pedas cili padi pun boleh tahan sedap punya pasal. 

Ok, cuma nak pesan..masak campak-campak malas style ni buat makan sendiri ok la..kalau mak mertua datang..buh la bahan lebih sikit...udang ke sotong ke bagi nampak meriah. Tak gitu?

Ok, selamat mencuba!

0 comments: